header 16-daagse reis
foto

Dag tot dag beschrijving
17-daagse reis - roadtrip per oldtimer van west naar oost

Dag 1 Aankomst Havana

Bij aankomst op de luchthaven van Havana, worden jullie opgewacht door een vertegenwoordiger van Pura Cuba Travel. Jullie worden naar jullie casa particular gebracht, waar jullie door je Cubaanse familie welkom worden geheten. Onder het genot van een ´mojito´ kun je deze eerste dag van je Cubareis op een terras in de stad de sfeer met zijn vervallen koloniale panden, de klassieke en de paard-en- wagens en op de achtergrond de klanken van de salsa op je in laten werken.

Dag 2 City tour Havana

De volgende dag stappen jullie direct in het decor van de jaren vijftig en komt de Amerikaanse oldtimer voorrijden om jullie onder begeleiding van een lokale gids de mooiste en meest interessante plekken van Havana te laten zien. We bezoeken de wijken Vedado met het Plaza de la Revolución en de Universiteit van Havana. Daarna brengen we een bezoek aan de statige buitenwijk Miramar. Via de Malecón, de beroemde zeeboulevard met zijn pastelkleurige gevels, rijd je naar het centrum van de stad waar je een wandeling maakt door Habana Vieja, het oude koloniale centrum. We laten jullie Havana inside out zien; dus niet alleen de mooie gerestaureerde wijken, maar ook de wijken waar het dagelijks leven van de Cubanen zich afspeelt. Het is een échte aanrader om ´s avonds een bezoek te brengen aan één van de vele muziekcafé´s waar je heerlijk kunt swingen op de klanken van de salsa.

Dag 3 Havana

Deze dag heb je nog ruim de tijd om de rest van deze indrukwekkende en sfeervolle stad te leren kennen. Je kunt een bezoek brengen aan de sigarenfabriek van Partagas, waar de beroemde Cubaanse sigaren met de hand gerold worden. Er zijn talloze musea die een bezoek waard zijn of dwaal door de levendige straten waar domino wordt gespeeld en eindeloos aan de oude Amerikaanse oldtimers wordt gesleuteld.

Dag 4 Pinar del Río - Viñales

Als je aan Cuba denkt, denk je aan sigaren! De beste tabak voor de Cubaanse sigaren komt uit de provincie Pinar del Rio, ten westen van Havana. In de provinciestad Pinar del Río bezoeken we een tabaksfabriek waar de beroemde Cohiba´s en Montechristo´s met de hand gerold worden. Tussen de tabaksvelden rijzen de steile kalkstenen heuvels -`mogotes`- omhoog. In dit bijzondere landschap ligt het dorp Viñales met haar vrolijk gekleurde huizen. In deze vruchtbare grond wordt naast tabak, ook zoete aardappel, cassave en koffie verbouwd. De donkerrood gekleurde aarde wordt hier nog omgeploegd door ossenspannen. Op de kronkelige wegen door het heuvelachtige landschap zie je allerlei verschillend vervoersmiddelen voorbijkomen:paard en wagen, ossenkarren, vrachtwagens die als bus worden gebruikt, rammelende tractoren, oldtimers, moderne gele taxi`s en fietsen. Op de veranda`s wordt in de schommelstoel de laatste nieuwtjes uitgewisseld, terwijl met de hand een sigaartje worden gedraaid. Het kleurrijke Viñales heeft een hele relaxte sfeer met alles op loopafstand; muziek en uitgaansleven en meerdere paladares (privé restaurants). Jullie overnachten in tweepersoonskamers in één van de speciaal door Pura Cuba Travel geselecteerde casas particulares.

Dag 5 Viñales

Het omliggende heuvelachtige landschap van tabaksvelden en mogotes kunnen jullie te paard verkennen. Onder begeleiding van een lokale gids rijden jullie paard over de smalle slingerpaadjes langs de akkers. In de maanden oktober tot maart wordt hier tabak verbouwd. In de `casas de tabaco`, de schuren met schuine palmdaken, kun je de tabaksbladeren te drogen zien hangen. Ondergrondse rivieren hebben het kalksteen uitgesleten tot grote grottenstelsels. In de Cueva de Santo Tomas vind je het grootste grottenstelsel ter wereld. In de middag kunnen jullie een excursie maken naar deze grotten, waarin je ronddwaalt langs grillige kalksteenformaties en door de smalle gangen op verschillende niveau`s. Op de veranda van je casa particular is het heerlijk toeven met een handgedraaide sigaar en een mojito. In het Centro Cultural Polo Montañes is iedere avond swingende life muziek in de openlucht. Een uitgaansplek waar zowel toeristen als Cubanen naar toe komen.

Dag 6 Dagtour Cayo Jutías

De oldtimer brengt jullie naar het eilandje Cayo Jutías, dat vlak voor de kust en met een dam verbonden is met het vaste land. Op dit bounty eiland met wit zand en kristalhelder zeewater is het heerlijk om een dagje te ontspannen.

Dag 7 Cueva de los Portales - Herradura

Via een mooi route door het heuvelachtige landschap rijden jullie naar de grot 'Cueva de los Portales'. Hier hield Ché Guevara zich in 1962 tijdens de Cubaanse rakettencrisis schuil. De grot bevindt zich in een prachtig afgelegen natuurgebied. Van Ché's ondergedoken bestaan in deze grot zijn verschillende gebruiksvoorwerpen overgebleven, die in een klein openluchtmuseum tentoongesteld worden. Zo kun je je enigszins inleven in hoe de Cubaanse guerrillaleider en zijn troepen hier leefden. Vervolgens rijden we naar het Parque La Guïra, ook wel bekend als het Cortina park, genoemd naar degene die het heeft laten aanleggen. Cortina was een schatrijke advocaat die ruim 22.000 hectare grond aankocht om er een prachtig huis op te bouwen, met fraaie tuinen, waarin vele beeldengroepen een plaats vonden. Hij legde het geheel aan in Japans en Chinese stijl. Het is een fijne plek om je wat rond te wandelen en te genieten van een picknick lunch in de natuur. In de middag komen jullie aan in het typisch plattelandsdorpje Herradura, waar jullie verblijven in een casa particular. Herradura is geen plek met toeristische trekpleisters, maar een heel normaal Cubaans plattelands dorp waar jullie even buiten de gebaande paden van het Cubaanse leven kunnen genieten. Ook dit casa particular laat weer zien hoe gastvrijheid de Cubanen zijn!

Dag 8 Cienfuegos

De havenstad Cienfuegos die gebouwd is rondom een tropische baai wordt ook wel de parel van het zuiden genoemd. Je voelt hier de Franse sfeer die de Franse stadsplanner haar gaf. Dit komt tot uitdrukking in de decoratieve paleizen, theaters, kleurrijke gebouwen en schaduwrijke parken. Langs de baai loopt een lange boulevard waar het vooral in de avond een drukte van belang is. Het is een gezellige en kleurrijke stad die niet erg toeristisch is. Jullie overnachten in een ´casa particular´ in het centrum van de stad.

Dag 9 Trinidad

Na het uitgebreide ontbijt komt de oldtimer voorrijden om je naar Trinidad te brengen. Trinidad is één van de oudste steden van Cuba en is door UNESCO als cultureel erfgoed uitgeroepen omdat het koloniale centrum geheel in tact is gebleven. Nergens op Cuba proef je meer de koloniale tijd dan in Trinidad. Het oude gedeelte van de stad is net een openluchtmuseum: pastelkleurige koloniale huizen hebben koele groene patio´s en hoge houten deuren en vensters, die zijn beschermd met prachtig smeedwerk. Pony´s en ezels trekken koetsen en wagens door de straatjes met kinderkopjes.´s Avonds kun je genieten van heerlijke maaltijden in knusse restaurants en op de stenen trappen voor het Casa de la Musica genieten van de live muziek. In het oude centrum van Trinidad zijn nauwelijks hotels te vinden en bijna alle reisorganisaties boeken dan ook hotels buiten de stad. Pura Cuba Travel boekt een sfeervol en koloniaal ´casa particular´ voor jullie in het centrum van de stad, zodat jullie optimaal kunt genieten van Trinidad.

Dag 10 Trinidad (Topes de Collantes of Playa Ancón)

Deze dag kunnen jullie volop benutten om Trinidad en de omgeving te verkennen. Slenter nog eens door de klinkerstraatjes van Trinidad langs marktjes en galeries. Bezoek één van de interessante musea, zoals het Museo Romántico, een oud huis wat eigendom was van een door de suikerriethandel rijk geworden familie. Het museum geeft een goed beeld van de rijkdom van de suikerbaronnen uit die tijd. Op twaalf kilometer afstand van Trinidad ligt Playa Ancón: een mooi wit strand aan de azuurblauwe Caribische zee. De oldtimer brengt jullie er graag heen voor een middagje ontspannen met zon, zee en strand. Houden jullie liever van wat activiteit, dan kunnen jullie een mooie wandeling maken in het natuurgebied Topes de Collantes in het Escambray gebergte net buiten Trinidad. Na een wandeling, El Cubano geheten, door dit mooie natuurgebied is het heerlijk afkoelen in de poel van de waterval.

Dag 11 - 12 Sancti Spiritus - Camagüey

Na het uitgebreide ontbijt komt de oldtimer voorrijden om jullie naar Sancti Spiritus te brengen. De hoofdstad van de gelijknamige provincie gelegen in het centrale gedeelte van het eiland. Hier kunnen jullie ronddwalen door het oude koloniale centrum van deze stad, die niet veel door toeristen wordt bezocht. Hierna rijden jullie door naar Camagüey mmet haar charmante oude centrum met smalle bochtige straten en koloniale huizen. Je treft er een aantal prachtige kerken, en als je goed kijkt kun je op sommige binnenplaatsen nog 'tinajones' zien, grote aardewerken potten, die vroeger dienden als watervoorziening in droge tijden. Op Cuba zie je ontzettend veel verschillende vervoersmiddelen en kies vandaag eens voor een fiets taxi! Camagüey is de ideale stad om je per fiets doorheen te laten leiden.

Dag 13 Holguín

Vanuit Camagüey rijden jullie in ongeveer vier uur naar Holguín. Holguín is een typisch Cubaanse stad, die vooral bekend staat om zijn gezellige pleinen, waar je met een lekker drankje het Cubaanse leven aan je voorbij ziet trekken.

Dag 14 - 16 Gibara

Via een mooie route door het platteland van deze oostelijke provincie rijden jullie naar de noordkust. Hier ligt Giabara: een schilderachtig vissersdorpje dat ook wel La Villa Blanca wordt genoemd, de witte stad. Gibara is een rustig typische Cubaans stadje voor een aantal rustige en ontspannen dagen. Hier wandel je langs het strand en bekijk je de vissersbootjes die heen en weer schommelen op de deining van de zee. Je kunt met een ferry naar een strandje aan de overkant van de baai voor een heerlijke relaxte en ontspannen stranddag. Of huur een fiets om de omgeving verder te verkennen. Jullie verblijven in een casa particular met een veranda met schommelstoelen en uitzicht op het water.

Dag 17 naar de luchthaven van Holguín

De oldtimer komt vandaag voor de laatste keer voorrijden. Jullie verlaten de kust en rijden terug naar Holguín voor jullie terugvlucht.