header 16-daagse reis
foto

Dag tot dag beschrijving 16-daagse reis - back to the fifties

Dag 1 Aankomst Havana

Bij aankomst op de luchthaven van Havana, worden jullie opgewacht door een vertegenwoordiger van Pura Cuba Travel. Vervolgens stappen jullie direct in het decor van de jaren ´50 en worden naar jullie casa particular gebracht. Door je Cubaanse familie worden jullie warm welkom geheten. Onder het genot van een ´mojito´ kun je deze eerste dag van je Cubareis op een terras in de stad de sfeer met zijn vervallen koloniale panden, de klassieke en de paard-en-wagens en op de achtergrond de klanken van de salsa op je in laten werken.

Dag 2 Stadstour Havana

De volgende dag komen de oldtimers voorrijden en gaan we onder begeleiding van een lokale Engelssprekende gids de mooiste en meest interessante plekken van Havana ontdekken. We bezoeken de wijken Vedado met het Plaza de la Revolución, de Universiteit van Havana en het artistieke straatje ´Callejón de Hamel´. Daarna brengen we een bezoek aan de statige buitenwijk Miramar. Via de Malecón, de beroemde zeeboulevard met zijn pastelkleurige gevels, rijden we naar het centrum van de stad waar we een wandeling maken door Habana Vieja, het oude koloniale centrum. We laten je Havana inside out zien; dus niet alleen de mooie gerestaureerde wijken, maar ook de wijken waar het dagelijks leven van de Cubanen zich afspeelt. ´s Avonds is het een échte aanrader om een bezoek te brengen aan één van de vele muziekcafé´s waar je heerlijk kunt swingen op de klanken van de salsa.

Dag 3 Havana

Deze dag hebben we nog ruim de tijd om de rest van indrukwekkend en sfeervol Havana te leren kennen. Er zijn talloze musea die een bezoek waard zijn of dwaal door de levendige straten waar domino wordt gespeeld en eindeloos aan de oude Amerikaanse oldtimers wordt gesleuteld.

Dag 4 Pinar del Río - Viñales

Als je aan Cuba denkt, denk je aan sigaren! De beste tabak voor de Cubaanse sigaren komt uit de provincie Pinar del Rio, ten westen van Havana. In de provinciestad Pinar del Río bezoeken we een tabaksfabriek waar de beroemde Cohiba´s en Montechristo´s met de hand gerold worden. Tussen de tabaksvelden rijzen de steile kalkstenen heuvels -`mogotes`- omhoog. In dit bijzondere landschap ligt het dorp Viñales met haar vrolijk gekleurde huizen. In deze vruchtbare grond wordt naast tabak, ook zoete aardappel, cassave en koffie verbouwd. De donkerrood gekleurde aarde wordt hier nog omgeploegd door ossenspannen. Op de kronkelige wegen door het heuvelachtige landschap zie je allerlei verschillend vervoersmiddelen voorbijkomen:paard en wagen, ossenkarren, vrachtwagens die als bus worden gebruikt, rammelende tractoren, oldtimers, moderne gele taxi`s en fietsen. Op de veranda`s wordt in de schommelstoel de laatste nieuwtjes uitgewisseld, terwijl met de hand een sigaartje worden gedraaid. Het kleurrijke Viñales heeft een hele relaxte sfeer met alles op loopafstand; muziek en uitgaansleven en meerdere paladares (privé restaurants). We overnachten in tweepersoonskamers in speciaal door Pura Cuba Travel geselecteerde casas particulares.

Dag 5 Viñales

We verkennen het omliggende heuvelachtige landschap van tabaksvelden en mogotes te paard of te voet. Onder begeleiding van een lokale gids wandelen we of rijden we paard over de smalle slingerpaadjes langs de akkers. In de maanden oktober tot maart wordt hier tabak verbouwd. In de `casas de tabaco`, de schuren met schuine palmdaken, kun je de tabaksbladeren te drogen zien hangen. Ondergrondse rivieren hebben het kalksteen uitgesleten tot grote grottenstelsels. In de Cueva de Santo Tomas vind je het grootste grottenstelsel ter wereld. In de middag kunnen we een excursie maken naar deze grotten, waarin je ronddwaalt langs grillige kalksteenformaties en door de smalle gangen op verschillende niveau`s. Op de veranda van je casa particular is het heerlijk toeven met een handgedraaide sigaar en een mojito. In het Centro Cultural Polo Montañes is iedere avond swingende life muziek in de openlucht. Een uitgaansplek waar zowel toeristen als Cubanen naar toe komen.

Dag 6 Dagtour Cayo Jutías

De oldtimers brengen ons vandaag naar Palma Rubia waar we op de boot stappen naar het eilandje Cayo Levisa, dat vlak voor de kust ligt. Op dit bounty eilandje met wit zand en kristalhelder zeewater is het heerlijk om een dagje te ontspannen of om al snorkelend of duikend de onderwaterwereld te leren kennen.

Dag 7 Soroa

Na het uitgebreide ontbijt rijden de oltimers voor om ons naar het dorpje Soroa te brengen. Soroa is schitterend gelegen in de met tropisch regenwoud begroeide bergketen Sierra del Rosario. In dit klimaat bloeien de orchideëen zeer weelderig. Dat is te zien in de orchideëentuin van Soroa waar je wel 700 verschillende soorten ziet. De 22 meter hoge waterval ´Salto de Arco Iris´ is ook zeker een bezoek waard. We kunnen hier mooie wandelingen en paardrijdtochten maken in de omgeving. We overnachten in één van de gezellige ´casas particulares´ in het dorpje Soroa, waar we door de Cubaanse gastgezinnen in de watten wordt gelegd.

Dag 8 Cienfuegos

Vandaag staat een lange reisdag op het programma van ong. 7 uur naar de havenstad Cienfuegos. De stad is gebouwd rondom een tropische baai en wordt ook wel de parel van het zuiden genoemd. Je voelt hier de Franse sfeer die de Franse stadsplanner haar gaf. Dit komt tot uitdrukking in de decoratieve paleizen, theaters, kleurrijke gebouwen en schaduwrijke parken. Langs de baai loopt een lange boulevard waar het vooral in de avond een drukte van belang is. Het is een gezellige en kleurrijke stad die niet erg toeristisch is. We overnachten in ´casas particulares´ in koloniale stijl in het centrum van de stad.

Dag 9 Laguna Guanaroca - Trinidad

's Ochtends bezoeken jullie net buiten Cienfuegos een van de vijf flamenco kolonies van Cuba in de Laguna Guanaroca, een beschermd natuurgebied. Met een bootje roei je het meer op langs de mangrove waar je honderden flamenco's om je heen ziet. Een hele mooie natuurervaring in deze verstilde omgeving. Vervolgens rijden jullie door naar Trinidad, één van de oudste steden van Cuba en door UNESCO als cultureel erfgoed uitgeroepen omdat het koloniale centrum geheel in tact is gebleven. Nergens op Cuba proef je meer de koloniale tijd dan in Trinidad. Het oude gedeelte van de stad is net een openluchtmuseum: pastelkleurige koloniale huizen hebben koele groene patio´s en hoge houten deuren en vensters, die zijn beschermd met prachtig smeedwerk. Pony´s en ezels trekken koetsen en wagens door de straatjes met kinderkopjes.´s Avonds kun je genieten van heerlijke maaltijden in knusse restaurants en op de stenen trappen voor het Casa de la Musica genieten van de live muziek. In het oude centrum van Trinidad zijn nauwelijks hotels te vinden en bijna alle reisorganisaties boeken dan ook hotels buiten de stad. Pura Cuba Travel boekt een sfeervol en koloniaal ´casa particular´ voor jullie in het centrum van de stad, zodat jullie optimaal kunt genieten van Trinidad.

Dag 10 - 11 Trinidad -(Topes de Collantes én Playa Ancón)

We hebben nog twee volledige dagen om te benutten om Trinidad en de omgeving te verkennen. Slenter door de klinkerstraatjes van Trinidad langs marktjes en galeries. Bezoek één van de interessante musea, zoals het Museo Romántico, een oud huis wat eigendom was van een door de suikerriethandel rijk geworden familie. Het museum geeft een goed beeld van de rijkdom van de suikerbaronnen uit die tijd. Op twaalf kilometer afstand van Trinidad ligt Playa Ancón: een mooi wit strand aan de azuurblauwe Caribische zee. De oldtimers brengen ons er graag heen voor een dagje ontspannen met zon, zee en strand. Ook kunnen we een mooie wandeling maken, El Cubano, gelegen in het natuurgebied Topes de Collantes in het Escambray gebergte net buiten Trinidad. Na de wandeling is het heerlijk afkoelen in de poel van de waterval.

Dag 12 Santa Clara

In Santa Clara won Che Guevara in 1958 de laatste slag tegen het bewind van Batista door een gepantserde trein vol wapens te laten ontsporen. Aan de rand van de stad staat het standbeeld ter nagedachtenis aan Che. Hier vind je ook het mausoleum en een museum wat volledig aan het leven van Che Guevara is gewijd. Jullie overnachten in een gezellig casa particular in het centrum van de stad.

Dag 13 - 15 Playa Jibacoa

Deze laatste dagen van de reis is het heerlijk ontspannen aan het mooie strand van Playa Jibacoa. Dit is ook de perfecte plek om te snorkelen en te duiken vanwege het mooie koraalrif dat direct voor de kust ligt en waar je je kunt laten verwonderen over de kleurrijke onderwaterwereld. Vlak achter het strand liggen groene bergen. Een heerlijke plek om te genieten van een mooie zonsondergang over zee met je voeten in het zand en een tropische cocktail met Cubaanse rum in je hand. Jullie verblijven in het all inclusive resort, Memories Jibacoa.

Dag 16 naar de luchthaven

Vandaag verlaten jullie dit paradijselijke strand om terug te keren naar de luchthaven van Havana voor de terugvlucht naar huis.