header 15-daagse reis
foto

Dag tot dag beschrijving 15-daagse reis - revolutionaire route

Dag 1 Aankomst Havana

Bij aankomst op de luchthaven van Havana, worden jullie opgewacht door een vertegenwoordiger van Pura Cuba Travel. Vervolgens stappen jullie direct in het decor van de jaren ´50 en worden naar jullie casa particular gebracht. Door je Cubaanse familie worden jullie warm welkom geheten. Onder het genot van een ´mojito´ kun je deze eerste dag van je Cubareis op een terras in de stad de sfeer met zijn vervallen koloniale panden, de klassieke en de paard-en-wagens en op de achtergrond de klanken van de salsa op je in laten werken.

Dag 2 Stadstour Havana

De volgende dag komt de oldtimer voorrijden om jullie onder begeleiding van een lokale gids de mooiste en meest interessante plekken van Havana te laten zien. We bezoeken de wijken Vedado met het Plaza de la Revolución en de Universiteit van Havana. Daarna brengen we een bezoek aan de statige buitenwijk Miramar. Via de Malecón, de beroemde zeeboulevard met zijn pastelkleurige gevels, rijd je naar het centrum van de stad waar je een wandeling maakt door Habana Vieja, het oude koloniale centrum. We laten jullie Havana inside out zien; dus niet alleen de mooie gerestaureerde wijken, maar ook de wijken waar het dagelijks leven van de Cubanen zich afspeelt. Het is een échte aanrader om ´s avonds een bezoek te brengen aan één van de vele muziekcafé´s waar je heerlijk kunt swingen op de klanken van de salsa.

Dag 3 Pinar del Río - Viñales

Als je aan Cuba denkt, denk je aan sigaren! De beste tabak voor de Cubaanse sigaren komt uit de provincie Pinar del Rio, ten westen van Havana. In de provinciestad Pinar del Río bezoeken we een tabaksfabriek waar de beroemde Cohiba´s en Montechristo´s met de hand gerold worden. Tussen de tabaksvelden rijzen de steile kalkstenen heuvels -`mogotes`- omhoog. In dit bijzondere landschap ligt het dorp Viñales met haar vrolijk gekleurde huizen. In deze vruchtbare grond wordt naast tabak, ook zoete aardappel, cassave en koffie verbouwd. De donkerrood gekleurde aarde wordt hier nog omgeploegd door ossenspannen. Op de kronkelige wegen door het heuvelachtige landschap zie je allerlei verschillend vervoersmiddelen voorbijkomen:paard en wagen, ossenkarren, vrachtwagens die als bus worden gebruikt, rammelende tractoren, oldtimers, moderne gele taxi`s en fietsen. Op de veranda`s wordt in de schommelstoel de laatste nieuwtjes uitgewisseld, terwijl met de hand een sigaartje worden gedraaid. Het kleurrijke Viñales heeft een hele relaxte sfeer met alles op loopafstand; muziek en uitgaansleven en meerdere paladares (privé restaurants). Jullie overnachten in één van de speciaal door Pura Cuba Travel geselecteerde casas particulares.

Dag 4 Viñales (paardrijtocht + kookles)

Het omliggende heuvelachtige landschap van tabaksvelden en mogotes kunnen jullie te paard of te voet verkennen. Onder begeleiding van een lokale gids wandelen jullie of rijden jullie paard over de smalle slingerpaadjes langs de akkers. In de maanden oktober tot maart wordt hier tabak verbouwd. In de `casas de tabaco`, de schuren met schuine palmdaken, kun je de tabaksbladeren te drogen zien hangen. Ondergrondse rivieren hebben het kalksteen uitgesleten tot grote grottenstelsels. In de Cueva de Santo Tomas vind je het grootste grottenstelsel ter wereld. Je leert een cultuur pas echt goed kennen door samen met een Cubaanse kok de traditionele zgn. Creoolse keuken in te duiken tijdens een gezellige kookles. Je leert de traditionele gerechten klaarmaken zoals moros y cristianos (rijst met bonen), boniato (zoete aardappel) en ropa vieja (stoofpot met rundvlees.) Op de veranda van je casa particular is het heerlijk toeven met een handgedraaide sigaar en een mojito. In het Centro Cultural Polo Montañes is iedere avond swingende life muziek in de openlucht. Een uitgaansplek waar zowel toeristen als Cubanen naar toe komen.

Dag 5 Cueva de los Portales - Herradura

Via een mooi route door het heuvelachtige landschap rijden jullie naar de grot 'Cueva de los Portales'. Hier hield Ché Guevara zich in 1962 tijdens de Cubaanse rakettencrisis schuil. De grot bevindt zich in een prachtig afgelegen natuurgebied. Van Ché's ondergedoken bestaan in deze grot zijn verschillende gebruiksvoorwerpen overgebleven, die in een klein openluchtmuseum tentoongesteld worden. Zo kun je je enigszins inleven in hoe de Cubaanse guerrillaleider en zijn troepen hier leefden. Vervolgens rijden we naar het Parque La Guïra, ook wel bekend als het Cortina park, genoemd naar degene die het heeft laten aanleggen. Het is een fijne plek om je wat rond te wandelen en te genieten van een picknick lunch in de natuur. In de middag komen jullie aan in het typisch plattelandsdorpje Herradura, waar jullie verblijven in een casa particular. Herradura is geen plek met toeristische trekpleisters, maar een heel normaal Cubaans plattelands dorp waar jullie even buiten de gebaande paden van het Cubaanse leven kunnen genieten. Ook dit casa particular laat weer zien hoe gastvrijheid de Cubanen zijn!

Dag 6 - 7 Playa Larga

Vandaag rijden jullie met de oldtimer naar de zuidkant van het eiland. Temidden van de moerassen van Zapata aan de zuidkust ligt de historische Bahia de Cochinos, de Varkensbaai. Hier werd in april 1961 een invasie van een door de CIA gesteund huurlingenleger na drie dagen afgeslagen, mede omdat de verwachte algemene opstand tegen Castro uitbleef. De verdediging werd geleid door Fidel in eigen persoon. Jullie verblijven twee nachten in een casa particular in Playa Larga dat rechtstreeks aan het strandje ligt. Je kunt hier al snorkelend genieten van de onderwaterwereld met haar gekleurde vissen tegen de achtergrond van het koraal. Vlakbij Playa Large ligt een heel bijzonder natuurgebied waar een grote diversiteit aan vogels voorkomt. Je kunt hier de kleine kolibri ter wereld proberen te spotten. In de ondergrondse grot ´Cueva de los Peces´ kun je heerlijk zwemmen in het heldere water tussen de felgekleurde vissen.

Dag 8 Cienfuegos - Trinidad

De havenstad Cienfuegos die gebouwd is rondom een tropische baai wordt ook wel de parel van het zuiden genoemd. Je voelt hier de Franse sfeer die de Franse stadsplanner haar gaf. Dit komt tot uitdrukking in de decoratieve paleizen, theaters, kleurrijke gebouwen en schaduwrijke parken. Na een bezoek aan Cienfuegos rijden jullie door naar Trinidad, één van de oudste steden van Cuba en door UNESCO als cultureel erfgoed uitgeroepen omdat het koloniale centrum geheel in tact is gebleven. Nergens op Cuba proef je meer de koloniale tijd dan in Trinidad. Het oude gedeelte van de stad is net een openluchtmuseum: pastelkleurige koloniale huizen hebben koele groene patio´s en hoge houten deuren en vensters, die zijn beschermd met prachtig smeedwerk. Pony´s en ezels trekken koetsen en wagens door de straatjes met kinderkopjes.´s Avonds kun je genieten van heerlijke maaltijden in knusse restaurants en op de stenen trappen voor het Casa de la Musica genieten van de live muziek. In het oude centrum van Trinidad zijn nauwelijks hotels te vinden en bijna alle reisorganisaties boeken dan ook hotels buiten de stad. Pura Cuba Travel boekt een sfeervol en koloniaal ´casa particular´ voor jullie in het centrum van de stad, zodat jullie optimaal kunt genieten van Trinidad.

Dag 9 Trinidad (percussieles)

Deze dag kunnen jullie volop benutten om Trinidad en de omgeving te verkennen. Slenter door de klinkerstraatjes van Trinidad langs marktjes en galeries. Bezoek één van de interessante musea, zoals het Museo Romántico, een oud huis wat eigendom was van een door de suikerriethandel rijk geworden familie. Het museum geeft een goed beeld van de rijkdom van de suikerbaronnen uit die tijd. In de ochtend organiseren we voor jullie een percussieles waar jullie de diverse Cubaanse muziekritmes onder de knie krijgen. Op acht kilometer afstand van Trinidad ligt Playa Ancón: een mooi wit strand aan de azuurblauwe Caribische zee. De oldtimer brengt je er graag heen voor een ontspannen middag.

Dag 10 - 11 Topes de Collantes

Vandaag gaan jullie met een moderne auto via de steile weg omhoog naar het natuurgebied Topes de Collantes. De komende twee nachten verblijven jullie in een eenvoudig casa particular, dat midden in de natuur gelegen is. Er is een eigen organische tuin waar groente wordt verbouwd voor de maaltijden. Er stroomt een klein riviertje achter het huis waar een natuurlijk zwembad van gemaakt is. Een heerlijke plek om te ontspannen midden in de natuur. De volgende dag kunnen jullie in het nationaal park Topes de Collantes mooie wandelingen maken met schitterende uitzichten op de omgeving. Na de drukte van de Cubaanse steden is het even heerlijk ontspannen in de omringende natuur.

Dag 12 Santa Clara - Matanzas

In Santa Clara won Che Guevara in 1958 de laatste slag tegen het bewind van Batista door een gepantserde trein vol wapens te laten ontsporen. Aan de rand van de stad staat het standbeeld ter nagedachtenis aan Che. Hier vind je ook het mausoleum en een museum wat volledig aan het leven van Che Guevara is gewijd. Vanuit Santa Clara rijden jullie naar Matanzas. Deze rustige stad ligt aan de baai van Matanzas en is een stad die verbonden is door diverse bruggen. Op het centrale plein is het farmaceutisch museum absoluut een bezoek waard. Het geeft een beeld van hoe apotheken er 100 jaar geleden uit zagen. Hier kunnen jullie genieten van de typische Cubaanse sfeer in universiteitsstad Matanzas.

Dag 13 - 14 Cuevas de Bellamar - Boca Camarioca

In de ochtend bezoeken jullie de grotten van Bellamar, 50 meter onder de grond bevindt zich een heel gangenstelsel in de grot. Vervolgens rijden jullie door naar het vissersdorpje en kustplaatsje Boca Camarioca. Dit is een typisch Cubaans stadje waar je op de hoek van de straat met een kopje koffie of een ijsje het Cubaanse leven aan je voorbij ziet trekken. Er is een mooi strandje waar je heerlijk kunt relaxen of je kunt een fiets huren en de omgeving verkennen. Maak een fietstocht naar Playa Coral waar je kunt snorkelen en de onderwaterwereld kunt ontdekken. Jullie overmnachten twee nachten in een ruime kamer met een dakterras in een casa particular in Boca Camarioca. 's Avonds kun je genieten van heerlijke visgerechten in een van de restaurants in het dorp.

Dag 15 naar de luchthaven

De oldtimer komt voor een laatste keer voorrijden om jullie naar de luchthaven te brengen.