header 16-daagse reis
foto

Dag tot dag beschrijving 15-daagse familie reis -
de ritmische klanken van de salsa


Dag 1 Aankomst Varadero naar Havana

Bij aankomst op de luchthaven van Varadero, worden jullie opgewacht door een vertegenwoordiger van Pura Cuba Travel. Vervolgens stappen jullie direct in het decor van de jaren ´50 en worden jullie in een Amerikaanse oldtimer in tweeënhalf uur naar jullie casa particular in Havana gebracht. Door je Cubaanse familie worden jullie warm welkom geheten. Onder het genot van een ´mojito´ kun je deze eerste dag van je Cubareis op een terras in de stad de sfeer met zijn vervallen koloniale panden, de klassieke en de paard-en- wagens en op de achtergrond de klanken van de salsa op je in laten werken.

Dag 2 City tour Havana

De volgende dag komt de oldtimer voorrijden om jullie onder begeleiding van een lokale gids de mooiste en meest interessante plekken van Havana te laten zien. We bezoeken de wijken Vedado met het Plaza de la Revolución, de Universiteit van Havana en het artistieke straatje ´Callejón de Hamel´. Daarna brengen we een bezoek aan de statige buitenwijk Miramar. Via de Malecón, de beroemde zeeboulevard met zijn pastelkleurige gevels, rijden jullie naar het centrum van de stad waar je een wandeling maakt door Habana Vieja, het oude koloniale centrum. We laten jullie Havana inside out zien; dus niet alleen de mooie gerestaureerde wijken, maar ook de wijken waar het dagelijks leven van de Cubanen zich afspeelt. Het is een échte aanrader om ´s avonds een bezoek te brengen aan één van de vele muziekcafé´s waar je heerlijk kunt swingen op de klanken van de salsa.

Dag 3 naar Pinar del Río - Viñales

Als je aan Cuba denkt, denk je aan sigaren! De beste tabak voor de Cubaanse sigaren komt uit de provincie Pinar del Rio, ten westen van Havana. In de provinciestad Pinar del Río bezoeken we een tabaksfabriek waar de beroemde Cohiba´s en Montechristo´s met de hand gerold worden. Tussen de tabaksvelden rijzen de steile kalkstenen heuvels -`mogotes`- omhoog. In dit bijzondere landschap ligt het dorp Viñales met haar vrolijk gekleurde huizen. In deze vruchtbare grond wordt naast tabak, ook zoete aardappel, cassave en koffie verbouwd. De donkerrood gekleurde aarde wordt hier nog omgeploegd door ossenspannen. Op de kronkelige wegen door het heuvelachtige landschap zie je allerlei verschillend vervoersmiddelen voorbijkomen:paard en wagen, ossenkarren, vrachtwagens die als bus worden gebruikt, rammelende tractoren, oldtimers, moderne gele taxi`s en fietsen. Op de veranda`s wordt in de schommelstoel de laatste nieuwtjes uitgewisseld, terwijl met de hand een sigaartje worden gedraaid. Het kleurrijke Viñales heeft een hele relaxte sfeer met alles op loopafstand; muziek en uitgaansleven en meerdere paladares (privé restaurants). Jullie overnachten in tweepersoonskamers in één van de speciaal door Pura Cuba Travel geselecteerde casas particulares.

Dag 4 Viñales

Het omliggende heuvelachtige landschap van tabaksvelden en mogotes kunnen jullie te paard of te voet verkennen. Onder begeleiding van een lokale gids wandelen jullie of rijden jullie paard over de smalle slingerpaadjes langs de akkers. In de maanden oktober tot maart wordt hier tabak verbouwd. In de `casas de tabaco`, de schuren met schuine palmdaken, kun je de tabaksbladeren te drogen zien hangen. Ondergrondse rivieren hebben het kalksteen uitgesleten tot grote grottenstelsels. In de Cueva de Santo Tomas vind je het grootste grottenstelsel ter wereld. In de middag kunnen jullie een excursie maken naar deze grotten, waarin je ronddwaalt langs grillige kalksteenformaties en door de smalle gangen op verschillende niveau`s. Op de veranda van je casa particular is het heerlijk toeven met een handgedraaide sigaar en een mojito. In het Centro Cultural Polo Montañes is iedere avond swingende life muziek in de openlucht. Een uitgaansplek waar zowel toeristen als Cubanen naar toe komen.

Dag 5 Dagtour Cayo Jutías

De oldtimer brengt jullie naar het eilandje Cayo Jutías, dat vlak voor de kust en met een dam verbonden is met het vaste land. Op dit bounty eiland met wit zand en kristalhelder zeewater is het heerlijk om een dagje te ontspannen.

Dag 6 Las Terrazas - Soroa

Vandaag bezoeken jullie met de oldtimer het nabijgelegen Las Terrazas voor een dagtour onder begeleiding van een Engelssprekende lokale gids. Grote delen van de Sierra del Rosario bergketen zijn bestempeld als biosfeerreservaat door UNESCO. In de heuvels rondom het dorpje Las Terrazas is in de jaren 60 een herbebossingsproject gestart. Om erosie tegen te gaan zijn meerdere terrassen aangelegd en herbeplant met verschillende soorten bomen. In het levendige dorp van Las Terrazas kun je wat ronddwalen en het Cubaanse plattelandsleven aan je voorbij laten gaan of maak een boottochtje over het meer. Je voelt je als Tarzan of Jane tijdens de canopy tour als je van boomtop naar boomtop slingert. In de rivier Rio San Juan vind je kleine watervallen en kun je heerlijk zwemmen in de natuurlijke waterbronnen. Vanaf de oude koffieplantage boven op één van de heuvels heb je een mooi uitzicht over Las Terrazas. Aan het einde van de middag rijden jullie naar het dorpje Soroa. Jullie overnachten in één van de gezellige ´casas particulares´ in het dorpje Soroa, waar je door je Cubaanse gastgezin in de watten wordt gelegd.

Dag 7 - 8 Playa Larga

Vandaag rijden jullie met de oldtimer naar de zuidkant van het eiland. Temidden van de moerassen van Zapata aan de zuidkust ligt de historische Bahia de Cochinos, de Varkensbaai. Hier werd in april 1961 een invasie van een door de CIA gesteund huurlingenleger na drie dagen afgeslagen, mede omdat de verwachte algemene opstand tegen Castro uitbleef. De verdediging werd geleid door Fidel in eigen persoon. Jullie verblijven twee nachten in een casa particular in Playa Larga dat rechtstreeks aan het strandje ligt. Je kunt hier al snorkelend genieten van de onderwaterwereld met haar gekleurde vissen tegen de achtergrond van het koraal. Vlakbij Playa Large ligt een heel bijzonder natuurgebied waar een grote diversiteit aan vogels voorkomt. Je kunt hier de kleine kolibri ter wereld proberen te spotten. In de ondergrondse grot ´Cueva de los Peces´ kun je heerlijk zwemmen in het heldere water tussen de felgekleurde vissen.

Dag 9 Cienfuegos

De havenstad Cienfuegos die gebouwd is rondom een tropische baai wordt ook wel de parel van het zuiden genoemd. Je voelt hier de Franse sfeer die de Franse stadsplanner haar gaf. Dit komt tot uitdrukking in de decoratieve paleizen, theaters, kleurrijke gebouwen en schaduwrijke parken. Langs de baai loopt een lange boulevard waar het vooral in de avond een drukte van belang is. Het is een gezellige en kleurrijke stad die niet erg toeristisch is. Jullie overnachten in een ´casa particular´ in koloniale stijl in het centrum van de stad.

Dag 10 Trinidad

Na het uitgebreide ontbijt komt de oldtimer voorrijden om je naar Trinidad te brengen. Trinidad is één van de oudste steden van Cuba en is door UNESCO als cultureel erfgoed uitgeroepen omdat het koloniale centrum geheel in tact is gebleven. Nergens op Cuba proef je meer de koloniale tijd dan in Trinidad. Het oude gedeelte van de stad is net een openluchtmuseum: pastelkleurige koloniale huizen hebben koele groene patio´s en hoge houten deuren en vensters, die zijn beschermd met prachtig smeedwerk. Pony´s en ezels trekken koetsen en wagens door de straatjes met kinderkopjes.´s Avonds kun je genieten van heerlijke maaltijden in knusse restaurants en op de stenen trappen voor het Casa de la Musica genieten van de live muziek. In het oude centrum van Trinidad zijn nauwelijks hotels te vinden en bijna alle reisorganisaties boeken dan ook hotels buiten de stad. Pura Cuba Travel boekt een sfeervol en koloniaal ´casa particular´ voor jullie in het centrum van de stad, zodat jullie optimaal kunt genieten van Trinidad.

Dag 11 Trinidad (Topes de Collantes of Playa Ancón)

Deze dag kunnen jullie volop benutten om Trinidad en de omgeving te verkennen. Slenter rond door het gezellige en sfeervolle koloniale stadje met haar klinkerstraatjes langs marktjes en galeries. Bezoek één van de interessante musea, zoals het Museo Romántico, een oud huis wat eigendom was van een door de suikerriethandel rijk geworden familie. Het museum geeft een goed beeld van de rijkdom van de suikerbaronnen uit die tijd. Op acht kilometer afstand van Trinidad ligt Playa Ancón: een mooi wit strand aan de azuurblauwe Caribische zee. De oldtimer brengt jullie er graag heen voor een dagje ontspannen met zon, zee en strand. Houden jullie liever van wat activiteit, dan kunen jullie een mooie wandeling maken in het natuurgebied Topes de Collantes in het Escambray gebergte net buiten Trinidad. Na een wandeling door een mooi natuurgebied is het heerlijk afkoelen in de poel van de waterval.

Dag 12 - 14 Cayo Santa María

Vanuit Trinidad rijden jullie naar Cayo Santa María via de de 48 km lange Pedraplén, een dam met daarin 45 bruggen naar de eilandjes die voor de noordkust liggen. Hier kunnen jullie de laatste dagen heerlijk ontspannen aan het strand en in het helderblauwe zeewater. Jullie verblijven in een hotel met zwembad aan het strand op basis van all inclusive.

Dag 15 naar Varadero

Jullie verlaten dit paradijselijke strand en een moderne taxi brengt jullie terug naar de luchthaven van Varadero.