header 10-daagse reis
foto

Dag tot dag beschrijving
10-daagse reis - salsa, sigaren en een palmenstrand

Dag 1 Aankomst Havana

Bij aankomst op de luchthaven van Havana, word je opgewacht door een vertegenwoordiger van Pura Cuba Travel. Vervolgens stap je direct in het decor van de jaren ´50 en word je in een Amerikaanse oldtimer naar je casa particular gebracht. Door je Cubaanse familie word je warm welkom geheten. Onder het genot van een ´mojito´ kun je deze eerste dag van je Cubareis op een terras in de stad de sfeer met zijn vervallen koloniale panden, de klassieke en de paard-en- wagens en op de achtergrond de klanken van de salsa op je in laten werken.

Dag 2 Citytour Havana

De volgende dag komt de oldtimer voorrijden om je onder begeleiding van een lokale gids de mooiste en meest interessante plekken van Havana te laten zien. We bezoeken de wijken Vedado met het Plaza de la Revolución, de Universiteit van Havana en het artistieke straatje ´Callejón de Hamel´. Daarna brengen we een bezoek aan de statige buitenwijk Miramar. Via de Malecón, de beroemde zeeboulevard met zijn pastelkleurige gevels, rijd je naar het centrum van de stad waar je een wandeling maakt door Habana Vieja, het oude koloniale centrum. We laten je Havana inside out zien; dus niet alleen de mooie gerestaureerde wijken, maar ook de wijken waar het dagelijks leven van de Cubanen zich afspeelt. Het is een échte aanrader om ´s avonds een bezoek te brengen aan één van de vele muziekcafé´s waar je heerlijk kunt swingen op de klanken van de salsa.
Dag 3 Havana

Deze dag heb je nog ruim de tijd om de rest van deze indrukwekkende en sfeervolle stad te leren kennen. Je kunt een bezoek brengen aan de sigarenfabriek van Partagas, waar de beroemde Cubaanse sigaren met de hand gerold worden. Er zijn talloze musea die een bezoek waard zijn of dwaal door de levendige straten waar domino wordt gespeeld en eindeloos aan de oude Amerikaanse oldtimers wordt gesleuteld.

Dag 4 Soroa

Na het uitgebreide ontbijt rijdt de oltimer voor om je naar het dorpje Soroa te brengen. Soroa is schitterend gelegen in de met tropisch regenwoud begroeide bergketen Sierra del Rosario. In dit klimaat bloeien de orchideëen zeer weelderig. Dat is te zien in de orchideëentuin van Soroa waar je wel 700 verschillende soorten ziet. De 22 meter hoge waterval ´Salto de Arco Iris´ is ook zeker een bezoek waard. Je kunt hier mooie wandelingen en paardrijdtochten maken in de omgeving. Je overnacht in één van de gezellige ´casas particulares´ in het dorpje Soroa, waar je door je Cubaanse gastgezin in de watten wordt gelegd.

Dag 5 Pinar del Río - Viñales

Als je aan Cuba denkt, denk je aan sigaren! De beste tabak voor de Cubaanse sigaren komt uit de provincie Pinar del Rio, ten westen van Havana. In de provinciestad Pinar del Río bezoeken we een tabaksfabriek waar de beroemde Cohiba´s en Montechristo´s met de hand gerold worden. Tussen de tabaksvelden rijzen de steile kalkstenen heuvels -`mogotes`- omhoog. In dit bijzondere landschap ligt het dorp Viñales met haar vrolijk gekleurde huizen. In deze vruchtbare grond wordt naast tabak, ook zoete aardappel, cassave en koffie verbouwd. De donkerrood gekleurde aarde wordt hier nog omgeploegd door ossenspannen. Op de kronkelige wegen door het heuvelachtige landschap zie je allerlei verschillend vervoersmiddelen voorbijkomen:paard en wagen, ossenkarren, vrachtwagens die als bus worden gebruikt, rammelende tractoren, oldtimers, moderne gele taxi`s en fietsen. Op de veranda`s wordt in de schommelstoel de laatste nieuwtjes uitgewisseld, terwijl met de hand een sigaartje worden gedraaid. Het kleurrijke Viñales heeft een hele relaxte sfeer met alles op loopafstand; muziek en uitgaansleven en meerdere paladares (privé restaurants). Je overnacht in een tweepersoonskamer in één van de speciaal door Pura Cuba Travel geselecteerde casas particulares.

Dag 6 Viñales

Het omliggende heuvelachtige landschap van tabaksvelden en mogotes kun je te paard of te voet verkennen. Onder begeleiding van een lokale gids wandel je of rijd je paard over de smalle slingerpaadjes langs de akkers. In de maanden oktober tot maart wordt hier tabak verbouwd. In de `casas de tabaco`, de schuren met schuine palmdaken, kun je de tabaksbladeren te drogen zien hangen. Ondergrondse rivieren hebben het kalksteen uitgesleten tot grote grottenstelsels. In de Cueva de Santo Tomas vind je het grootste grottenstelsel ter wereld. In de middag kun je een excursie maken naar deze grotten, waarin je ronddwaalt langs grillige kalksteenformaties en door de smalle gangen op verschillende niveau`s. Op de veranda van je casa particular is het heerlijk toeven met een handgedraaide sigaar en een mojito. In het Centro Cultural Polo Montañes is iedere avond swingende life muziek in de openlucht. Een uitgaansplek waar zowel toeristen als Cubanen naar toe komen.

Dag 7 Cayo Levisa

Een uitgestrekt kilometers lang spierwit strand, de heldere turquoize blauwe Caribische zee, palmbomen en mangrove bos: het paradijselijke kleine eilandje Cayo Levisa. Er gaat twee keer per dag een boot vanaf het vaste land naar het eiland. Villas Cayo Levisa is het enige eenvoudige maar sfeervolle hotel wat het eiland rijk is. De huisjes van Villas Cayo Levisa liggen gedeeltelijk aan het strand en gedeeltelijk iets naar achteren in de tuin. Alle kamers hebben airconditioning, een eigen badkamer en een terras. Het hotel heeft een restaurant, bar, winkeltje, een duik- en watersportcentrum. Het verblijf in Villas Cayo Levisa is op basis van vol pension: ontbijt, lunch en diner zijn inbegrepen in de reissom.

Dag 8 en 9 Cayo Levisa

Het leven op Cayo Levisa bestaat uit luieren, zonnebaden, af en toe een duik nemen in de heldere zee en met je voeten in het zand nippend aan een cocktail met Cubaanse rum, genieten van de zonsondergang. Wil je toch wat meer aktie dan kun je bij de watersportschool een zeilboot, kayak of surfplank huren of tijdens een snorkel of duikexcursie de kleurrijke onderwaterwereld verkennen

Dag 10 Havana

Na het ontbijt verlaat je dit paradijselijke eiland en vaar je terug met de boot naar het vaste land, waar de oldtimer je opwacht om je terug te brengen naar Havana.