header 10-daagse reis
foto

Dag tot dag beschrijving
10-daagse reis - hoogtepunten van Cuba


Dag 1 Aankomst Havana

Bij aankomst op de luchthaven van Havana, worden jullie opgewacht door een vertegenwoordiger van Pura Cuba Travel. Jullie worden naar jullie casa particular gebracht, waar jullie door je Cubaanse familie welkom worden geheten. Onder het genot van een ´mojito´ kun je deze eerste dag van je Cubareis op een terras in de stad de sfeer met zijn vervallen koloniale panden, de klassieke en de paard-en- wagens en op de achtergrond de klanken van de salsa op je in laten werken.

Dag 2 City tour Havana

De oldtimer komt voorrijden om jullie onder begeleiding van een lokale gids de mooiste en meest interessante plekken van Havana te laten zien. We bezoeken de wijken Vedado met het Plaza de la Revolución, de Universiteit van Havana en het artistieke straatje ´Callejón de Hamel´. Daarna brengen we een bezoek aan de statige buitenwijk Miramar. Via de Malecón, de beroemde zeeboulevard met zijn pastelkleurige gevels, rijden jullie naar het centrum van de stad waar je een wandeling maakt door Habana Vieja, het oude koloniale centrum. We laten jullie Havana inside out zien; dus niet alleen de mooie gerestaureerde wijken, maar ook de wijken waar het dagelijks leven van de Cubanen zich afspeelt. Het is een échte aanrader om ´s avonds een bezoek te brengen aan één van de vele muziekcafé´s waar je heerlijk kunt swingen op de klanken van de salsa.

Dag 3 Pinar del Río - Viñales

Als je aan Cuba denkt, denk je aan sigaren! De beste tabak voor de Cubaanse sigaren komt uit de provincie Pinar del Rio, ten westen van Havana. In de provinciestad Pinar del Río bezoeken we een tabaksfabriek waar de beroemde Cohiba´s en Montechristo´s met de hand gerold worden. Tussen de tabaksvelden rijzen de steile kalkstenen heuvels -`mogotes`- omhoog. In dit bijzondere landschap ligt het dorp Viñales met haar vrolijk gekleurde huizen. In deze vruchtbare grond wordt naast tabak, ook zoete aardappel, cassave en koffie verbouwd. De donkerrood gekleurde aarde wordt hier nog omgeploegd door ossenspannen. Op de kronkelige wegen door het heuvelachtige landschap zie je allerlei verschillend vervoersmiddelen voorbijkomen: paard-en-wagen, ossenkarren, vrachtwagens die als bus worden gebruikt, rammelende tractoren, oldtimers, moderne gele taxi`s en fietsen. Op de veranda`s wordt in de schommelstoel de laatste nieuwtjes uitgewisseld, terwijl met de hand een sigaartje worden gedraaid. Het kleurrijke Viñales heeft een hele relaxte sfeer met alles op loopafstand; muziek en uitgaansleven en meerdere paladares (privé restaurants). Je overnacht in een tweepersoonskamer in één van de speciaal door Pura Cuba Travel geselecteerde casas particulares.

Dag 4 Viñales

Het omliggende heuvelachtige landschap van tabaksvelden en mogotes kun je te paard of te voet verkennen. Onder begeleiding van een lokale gids wandel je of rijd je paard over de smalle slingerpaadjes langs de akkers. In de maanden oktober tot maart wordt hier tabak verbouwd. In de `casas de tabaco`, de schuren met schuine palmdaken, kun je de tabaksbladeren te drogen zien hangen. Ondergrondse rivieren hebben het kalksteen uitgesleten tot grote grottenstelsels. In de Cueva de Santo Tomas vind je het grootste grottenstelsel ter wereld. In de middag kun je een excursie maken naar deze grotten, waarin je ronddwaalt langs grillige kalksteenformaties en door de smalle gangen op verschillende niveau`s. Op de veranda van jullie casa particular is het heerlijk toeven met een handgedraaide sigaar en een mojito. In het Centro Cultural Polo Montañes is iedere avond swingende life muziek in de openlucht. Een uitgaansplek waar zowel toeristen als Cubanen naar toe komen.

Dag 5 Cienfuegos

De havenstad Cienfuegos die gebouwd is rondom een tropische baai wordt ook wel de parel van het zuiden genoemd. Je voelt hier de Franse sfeer die de Franse stadsplanner haar gaf. Dit komt tot uitdrukking in de decoratieve paleizen, theaters, kleurrijke gebouwen en schaduwrijke parken. Langs de baai loopt een lange boulevard waar het vooral in de avond een drukte van belang is. Het is een gezellige en kleurrijke stad die niet erg toeristisch is. Je overnacht in een ´casa particular´ in het centrum van de stad.

Dag 6 Trinidad

Na het uitgebreide ontbijt komt de oldtimer voorrijden om jullie in twee uur naar Trinidad te brengen. Trinidad is één van de oudste steden van Cuba en is door UNESCO als cultureel erfgoed uitgeroepen omdat het koloniale centrum geheel in tact is gebleven. Nergens op Cuba proef je meer de koloniale tijd dan in Trinidad. Het oude gedeelte van de stad is net een openluchtmuseum: pastelkleurige koloniale huizen hebben koele groene patio´s en hoge houten deuren en vensters, die zijn beschermd met prachtig smeedwerk. Pony´s en ezels trekken koetsen en wagens door de straatjes met kinderkopjes.´s Avonds kunnen jullie genieten van heerlijke maaltijden in knusse restaurants en op de stenen trappen voor het Casa de la Musica genieten van de live muziek. In het oude centrum van Trinidad zijn nauwelijks hotels te vinden en bijna alle reisorganisaties boeken dan ook hotels buiten de stad. Pura Cuba Travel boekt een sfeervol en koloniaal ´casa particular´ voor jullie in het centrum van de stad, zodat jullie optimaal kunnen genieten van Trinidad.

Dag 7 Trinidad (Topes de Collantes of Playa Ancón)

Deze dag kunnen jullie volop benutten om Trinidad en de omgeving te verkennen. Slenter door de klinkerstraatjes van Trinidad langs marktjes en galeries. Bezoek één van de interessante musea, zoals het Museo Romántico, een oud huis wat eigendom was van een door de suikerriethandel rijk geworden familie. Het museum geeft een goed beeld van de rijkdom van de suikerbaronnen uit die tijd. Op acht kilometer afstand van Trinidad ligt Playa Ancón: een mooi wit strand aan de azuurblauwe Caribische zee. De oldtimer brengt je er graag heen voor een dagje ontspannen met zon, zee en strand. Houd je liever van wat activiteit, dan kun je mooie wandelingen maken in het natuurgebied Topes de Collantes in het Escambray gebergte net buiten Trinidad. Na een wandeling door een mooi natuurgebied is het heerlijk afkoelen in de poel van de waterval.

Dag 8 - 9 Varadero

Varadero staat vooral bekend om de prachtige witte palmenstranden. In de hotelzone van Varadero vind je dan ook zeer veel grote hotels. Wij sluiten deze reis echter op typische Pura Cuba wijze af met een verblijf in een gezellig casa particular vlakbij het strand in het dorp Varadero. Zo kunnen jullie aan het einde van jullie op Cubaanse wijze genieten van dit paradijselijke strand met overal muziek en levendigheid. Heerlijk ontspannen met je voeten in het witte zand, zicht op de helderblauwe zee en in je hand een tropisch cocktail met Cubaanse rum.

Dag 10 naar de luchthaven van Varadero

Vandaag verlaat je het paradijselijke strand en nemen een taxi naar luchthaven.