header 10-daagse reis
foto

Dag tot dag beschrijving
10-daagse reis - authentiek en puur Cuba


Dag 1 Aankomst Havana

Bij aankomst op de luchthaven van Havana, worden jullie opgewacht door een vertegenwoordiger van Pura Cuba Travel. Jullie worden naar jullie casa particular in het oude centrum van Havana gebracht, waar jullie door jullie Cubaanse gastgezin warm welkom worden geheten. Onder het genot van een Cubaanse cocktail kun je op een terras in de stad de sfeer van de stad met zijn vervallen koloniale panden, de klassieke auto's en op de achtergrond de alom tegenwoordige muziek op je in laten werken.

Dag 2 Citytour Havana

De volgende dag komt de oldtimer voorrijden om jullie onder begeleiding van een lokale gids de mooiste en meest interessante plekken van Havana te laten zien. We bezoeken de wijken Vedado met het Plaza de la Revolución, de Universiteit van Havana en het artistieke straatje ´Callejón de Hamel´. Daarna brengen we een bezoek aan de statige buitenwijk Miramar. Via de Malecón, de beroemde zeeboulevard met zijn pastelkleurige gevels, rijden jullie naar het centrum van de stad waar je een wandeling maakt door Habana Vieja, het oude koloniale centrum. We laten jullie Havana inside out zien; dus niet alleen de mooie gerestaureerde wijken, maar ook de wijken waar het dagelijks leven van de Cubanen zich afspeelt. Het is een échte aanrader om ´s avonds een bezoek te brengen aan één van de vele muziekcafé´s waar je heerlijk kunt swingen op de klanken van de salsa.Dag 3 Havana

Deze dag heb je nog ruim de tijd om de rest van deze indrukwekkende en sfeervolle stad te leren kennen. Er zijn talloze musea die een bezoek waard zijn of dwaal door de levendige straten waar domino wordt gespeeld en eindeloos aan de oude Amerikaanse oldtimers wordt gesleuteld.

Dag 4 naar Pinar del Río - Viñales

Als je aan Cuba denkt, denk je aan sigaren! De beste tabak voor de Cubaanse sigaren komt uit de provincie Pinar del Rio, ten westen van Havana. In de provinciestad Pinar del Río bezoeken we een tabaksfabriek waar de beroemde Cohiba´s en Montechristo´s met de hand gerold worden. Tussen de tabaksvelden rijzen de steile kalkstenen heuvels -`mogotes`- omhoog. In dit bijzondere landschap ligt het dorp Viñales met haar vrolijk gekleurde huizen. In deze vruchtbare grond wordt naast tabak, ook zoete aardappel, cassave en koffie verbouwd. De donkerrood gekleurde aarde wordt hier nog omgeploegd door ossenspannen. Op de kronkelige wegen door het heuvelachtige landschap zie je allerlei verschillend vervoersmiddelen voorbijkomen: paard en wagen, ossenkarren, vrachtwagens die als bus worden gebruikt, rammelende tractoren, oldtimers, moderne gele taxi`s en fietsen. Op de veranda`s wordt in de schommelstoel de laatste nieuwtjes uitgewisseld, terwijl met de hand een sigaartje worden gedraaid. Het kleurrijke Viñales heeft een hele relaxte sfeer met alles op loopafstand; muziek en uitgaansleven en meerdere paladares (privé restaurants). Jullie overnachten in tweepersoonskamers in één van de speciaal door Pura Cuba Travel geselecteerde casas particulares.

Dag 5 Viñales

Het omliggende heuvelachtige landschap van tabaksvelden en mogotes verkennen jullie te paard. Onder begeleiding van een lokale gids rijden jullie paard over de smalle slingerpaadjes langs de akkers. In de maanden oktober tot maart wordt hier tabak verbouwd. In de `casas de tabaco`, de schuren met schuine palmdaken, kun je de tabaksbladeren te drogen zien hangen. Ondergrondse rivieren hebben het kalksteen uitgesleten tot grote grottenstelsels. In de Cueva de Santo Tomas vind je het grootste grottenstelsel ter wereld. In de middag kunnen jullie een excursie maken naar deze grotten, waarin je ronddwaalt langs grillige kalksteenformaties en door de smalle gangen op verschillende niveau`s. Op de veranda van je casa particular is het heerlijk toeven met een handgedraaide sigaar en een mojito. In het Centro Cultural Polo Montañes is iedere avond swingende life muziek in de openlucht. Een uitgaansplek waar zowel toeristen als Cubanen naar toe komen.

Dag 6 Dagtour Cayo Jutías

De oldtimer brengt jullie naar het eilandje Cayo Jutías, dat vlak voor de kust en met een dam verbonden is met het vaste land. Op dit bounty eiland met wit zand en kristalhelder zeewater is het heerlijk om een dagje te ontspannen.

Dag 7 Cueva de los Portales - Herradura

Via een mooi route door het heuvelachtige landschap rijden jullie naar de grot 'Cueva de los Portales'. Hier hield Ché Guevara zich in 1962 tijdens de Cubaanse rakettencrisis schuil. De grot bevindt zich in een prachtig afgelegen natuurgebied. Van Ché's ondergedoken bestaan in deze grot zijn verschillende gebruiksvoorwerpen overgebleven, die in een klein openluchtmuseum tentoongesteld worden. Zo kun je je enigszins inleven in hoe de Cubaanse guerrillaleider en zijn troepen hier leefden. Vervolgens rijden we naar het Parque La Guïra, ook wel bekend als het Cortina park, genoemd naar degene die het heeft laten aanleggen. Cortina was een schatrijke advocaat die ruim 22.000 hectare grond aankocht om er een prachtig huis op te bouwen, met fraaie tuinen, waarin vele beeldengroepen een plaats vonden. Hij legde het geheel aan in Japans en Chinese stijl. Het is een fijne plek om je wat rond te wandelen en te genieten van een picknick lunch in de natuur. In de middag komen jullie aan in het typisch plattelandsdorpje Herradura, waar jullie verblijven in een casa particular. Herradura is geen plek met toeristische trekpleisters, maar een heel normaal Cubaans plattelands dorp waar jullie even buiten de gebaande paden van het Cubaanse leven kunnen genieten. Ook dit casa particular laat weer zien hoe gastvrijheid de Cubanen zijn!


Dag 8 Soroa

Na het uitgebreide ontbijt rijdt de oltimer voor om je naar het dorpje Soroa te brengen. Soroa is schitterend gelegen in de met tropisch regenwoud begroeide bergketen Sierra del Rosario. In dit klimaat bloeien de orchideëen zeer weelderig. Dat is te zien in de orchideëentuin van Soroa waar je wel 700 verschillende soorten ziet. De 22 meter hoge waterval ´Salto de Arco Iris´ is ook zeker een bezoek waard. Je kunt hier mooie wandelingen en paardrijdtochten maken in de omgeving. Je overnacht in één van de gezellige ´casas particulares´ in het dorpje Soroa, waar je door je Cubaanse gastgezin in de watten wordt gelegd.

Dag 9 Dagtour Las Terrazas

Vandaag bezoeken jullie met de oldtimer het nabijgelegen Las Terrazas voor een dagtour onder begeleiding van een Engelssprekende lokale gids. Grote delen van de Sierra del Rosario bergketen zijn bestempeld als biosfeerreservaat door UNESCO. In de heuvels rondom het dorpje Las Terrazas is in de jaren 60 een herbebossingsproject gestart. Om erosie tegen te gaan zijn meerdere terrassen aangelegd en herbeplant met verschillende soorten bomen. In het levendige dorp van Las Terrazas kun je wat ronddwalen en het Cubaanse plattelandsleven aan je voorbij laten gaan of maak een boottochtje over het meer. Je voelt je als Tarzan of Jane tijdens de canopy tour als je van boomtop naar boomtop slingert. In de rivier Rio San Juan vind je kleine watervallen en kun je heerlijk zwemmen in de natuurlijke waterbronnen. Vanaf de oude koffieplantage boven op één van de heuvels heb je een mooi uitzicht over Las Terrazas. Aan het einde van de middag rijden jullie weer terug naar het dorpje Soroa.

Dag 10 naar de luchthaven van Havana

De oldtimer komt voor een laatste keer voorrijden om jullie vanuit Soroa in ongeveer twee uur naar de luchthaven van Soroa te brengen.